Hur känner man igen ett fejkat utpressningsmail?

Det börjar många gånger med ett mail som ser ut att komma från din egen mailadress och avsändaren påpekar att man har hackat ditt mailkonto och därför har tillgång till alla dina hemligheter!

Du ombeds att betala en större summa i form av någon kryptovaluta, t ex BitCoin till hackarna inom viss tid, för annars skickas alla dina saftiga hemlisar till alla andra!


Det är busenkelt att fejka en avsändaradress så att mailet ser ut att komma från dig själv eller Stefan Löfven! Det betyder inte att någon har kommit in i ditt mailkonto.


I dessa bluffmail finns inget som identifierar dig personligen, bevis på lösenord, vilka sidor du besök, dina kontakter, vilka bilder de har tillgång till och oftast inte ens ditt namn då dessa mail automatskickas till tusentals personer åt gången!


De vill ha betalt i BitCoin. Problemet är om detta var ett riktigt utpressningsförsök så skulle bedragarna aldrig få veta om pengarna kommer från offer A eller offer B, då de inte kräver bevis på att just du har skickat pengarna. Det är lite som att stoppa pengar i ett kuvert och skicka till mottagaren utan någon som helst avsändaruppgifter, varken i eller på kuvertet.


Tips: Välkommen på föredrag om “Digital säkerhet för gemene man”

Datum: Måndag 2019-11-11
Tid: Kl. 14-16
Plats: Vadstena Bibliotek
Kostnad: 100 kr

Anordnare: Folk- och Senioruniversitetet i Vadstena
Föredragshållare: Vi på Dataprovider Motala-Vadstena